2012. december 16., vasárnap

PROFESSIONAL COOKING

Továbbra is maradunk a magyar nyelvű blognál. A mostani bejegyzésnek a címe csak azért lett idegen nyelvű, mert ezzel is az alábbi idézet forrására kíván utalni. 

A Professional Cooking egy Amerikában kiadott vaskos könyv címe (Professzionális ételkészítés ugyebár, vagy valami efféle lehetne magyarul) amely tankönyv is, kézikönyv is, emellett szakácskönyvként is remek, hiszen számtalan receptet is tartalmaz, tele van képekkel - tehát mindenkinek kellemes és hasznos olvasmány, akit érdekel az is, hogy mitől jó az étel, ami az asztalára kerül, és viszonyulása az ételhez tovább terjed az egyszerű elfogyasztásnál, az is izgatja, hogy az élményt (ha volt ilyen, és az kellemes volt) hogyan lehet reprodukálni, újra előhívni, netán tovább fokozni - vagyis egyszerűbben fogalmazva, kimenni a konyhába, ott pepecselni, ügyeskedni, örömet szerezni magunknak, és mindenkinek, aki szeret velünk együtt örülni és mi is szeretjük, ha velünk van. Tehát az amatőrök is sokat profitálhatnak ebből a könyvből, és ha jól megtanulják ami benne van, akár profik is lehetnek egyszer. Megfigyelhetjük, hogy mindig van valami az ember életében, ami a profizmust megelőzi, és ez legtöbbször az amatőrizmus. Fordítva nemigen szokott lenni, legfeljebb, ha az öregkori demencia miatt újra visszabutul az ember, ez azonban a tudatos táplálkozást folytatókkal nem nagyon fordulhat elő, mert fitten maradt testük frissességben tartja szellemüket is. (Ép testben ép lélek, ahogy ezt mondani szokás). Valójában el kell gondolkodnunk azon is, hogy ez a csúf szó, a fogyasztás miért lett az evés, étkezés szinonimája, amikor annak éppen nem az a lényege, hogy leürítsük a tányért, hanem az, hogy felépítsük és folyton renováljuk a testünket, és rajta keresztül a szellemünket. Azért ha belegondolunk, legtöbbünknek gyerekkorában inkább olyan élményei keletkeztek, amelyek főleg mennyiségi, mint minőségi lényegű tevékenységként definiálták az evést, a dicséretet és elismerést kiváltó eredmény ugyanis az volt, ha sikerült szépen elpusztítani mindent, amit a tányérunkra pakoltak. Hogy mi a jó és mi a nem jó, annak megitélésével többnyire nem fárasztottak minket, hanem a környezetünkben élő felnőttek átvállalták tőlünk és deklarációk, diktátumok formájában közölték, hogy mi az, ami ízlik nekünk, és azt is világossá tették, hogy ezekből az ételekből a fogyasztásnak a felső határát nem mi húzzuk meg. Tisztelet a kivételeknek, ahol ez nem így volt, és még nagyobb TISZTELET azoknak a kivételeknek, ahol ez nem is lehetett így, mert a szegénység miatt nem az étkek elfogyasztásával kellett küzdeni, hanem a megszerzésével. 

Azért azt még meg kell jegyeznünk, hogy a test természetes építése nem ugyanaz, mint a body building, meg a hasonló tevékenységek, amelyek sportot űznek a test szoborrá alakításából.  

Tehát egy részlet következik a fenti című könyvből, amelynek szerzője Wayne Gisslen. Kiadója a John Wiley and Sons Inc., Hoboken, New Jersey. A megjelenés éve 2007, és ez a hatodik kiadás. A több, mint 1000 oldalból 8 oldalt idézünk, azt a fejezetet, amely a vegetariánus ételkészítés alapjait tanítja. Hangsúlyozni kell, hogy szó sincs arról, hogy az egész könyv a növényevő táplálkozásról szólna, ugyanakkor azzal sem vádolható, hogy túllihegné a húsfogyasztás jelentőségét. Kiegyensúlyozott, minden témakörrel és ételfajtával a jelentőségének megfelelően foglalkozik. A zöldségek és gyümölcsök tehát ezen a néhány oldalon kívül is még bőséges terjedelemben kerülnek tárgyalásra. 

Azt reméljük, hogy a ez a részlet segít megérteni a blogunkon közölt receptek lényegét, továbbá azt is, hogy esetleg néhány bennfentes vendéglátóipari szakember is rábukkan, s talán kedvet kap ahhoz, hogy jobban elmélyedjen a témában.

Fordította: Wirth Gyula



VEGETARIÁNUSOK A VENDÉGLÕBEN


A vegetariánusok fontos és egyre növekvõ szegmensét alkotják az étterembe járó közönségnek.
Az Egyesült Államokban becslések szerint 15 millió ember tartja magát vegetariánusnak. Különösen
az újabb nemzedék kedveli ezt az étrendet: az egyetemi menzákon a húsmentes ételeket választók köre a 40 %ot is eléri. Világos, hogy a vendéglátóipar nem engedheti megmagának, hogy errõl ne vegyen tudomást.
Fontos, hogy a szakácsok és konyhafõnökök, akik elégedett vendégeket szeretnének, ismerjék
meg ennek a rétegnek az igényeit. Túl azon a gazdasági hasznon hogy képesek vagyunk szélesebb
közönséget a vendégkörbe hozni, más elõnyök is kínálkoznak. A vegetariánusok
gyakran sokkal tudatosabbak és elkötelezettebbek választott étrendjük iránt, mivel sokkal
nagyobb gondot kell fordítaniuk rá. A területen tapasztalattal rendelkezõ szakácsok gyakran
mondják, hogy a tudatos vendégek igényeit kielégíteni igazi kihívás, de egyben a munkájuk legszebb
része. A vegetariánus menük kidolgozása különleges lehetõséget ad a kreativitásra.
A vegetariánus étkezésnek elkötelezett embereken felül azoknak a vendégeknek a száma is
nagy, akik ugyan esznek húst, de mégis szívesebben választanak húsmentes ételt, egyszerûen
azért, mert a szép vendéglõi környezet és tálalás ezt csábítóvá teszi a számukra. Azok a
konyhafõnökök, akik innovatív húsmentes ételeket kreálnak, gyakran tapasztalják, hogy ez az
egyik legjobb döntésük, amelyik tanújelét adja profizmusuknak.

Az írás terjedelmes, ezért a teljes szöveg elolvasásához érdemes PDF-formátumban letölteni, majd esetleg kinyomtatva olvasni. LETÖLTÉS innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése