2012. december 8., szombat

LEGYEN KARÁCSONY 3

MÉG ÚJABB CSEMEGÉK – KÖNNYŰ DESSZERTEK
DATOLYÁS ÉS OLÍVAOLAJOS BORKORCSOLYA
24 adag
Hozzávalók:
2 csésze liszt, kétfelé osztva
1 csésze datolya, apróra vágva
1 tk reszelt narancshéj
fél tk finom tengeri só
1/4 tk sütőpor
1/4 tk frissen reszelt fekete bors
1/4 csésze olívaolaj
3 tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A turmixgépben mixeljük össze a datolyát és az egyik csésze lisztet, míg a datolya egészen pépes lesz. (Pulzáló módon használjuk a gépet) Ha kész, öntsük át egy nagy tálba.  Keverjük hozzá a többi lisztet, narancshéjat, sót, sütőport és borsot.  A közepén képezzünk egy mélyedést, ebbe öntsük bele az olajat, valamint két tojást, melyet előzőleg kissé felvertünk, majd keverjük össze, míg jól összeáll a tészta.  Formázzunk rudat a tésztából és szorosan tekerjük bele pergamenpapírba. A két végét zárjuk le, a papírt ellenkező irányba tekerve, mint a szaloncukornál.  Kb. 20-22 cm-es rúdnak kell lennie, amit a hűtőbe teszünk, és otthagyjuk, amíg jól megkeményedik. Ezután kicsomagoljuk és 24 szeletet vágunk. Ezeket megkenjük a harmadik tojással és sütőpaírra, vagy lisztezett sütőlapra téve sötét-aranybarnára sütjük őket, ami 20 - 25 percig tart. Tegyük félre, míg kihűl.
Akár 3 nappal az ünnep előtt is elkészíthetjük, légmentesen tárolva friss marad. Fínom, enyhén édes, borozgatáshoz ideális.
Datolys borkorcsolya
 
 
MEXIKÓI CSOKOLÁDÉGOMBOK
Kb. 50 db
Ez a meglepő, karamellának látszó édesség datolyával van édesítve és kakaóval ízesítve - remek alter-natívája az émelyítő valódi karamellának.
Hozzávalók:1 csésze víz
fél csésze durvára aprított datolya (kb 10 dkg)
fél csésze pirított kesudió
1/4 csésze nem édesített szójatej, vagy egyéb növényi tej
1 tk vaníliakivonat
1 csésze nem édesített kakaópor, kétfelé osztva
2 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
1/4 tk tengeri só
Elkészítés:
Öntsük a vizet egy kis lábasba és forraljuk fel, majd vegyük le  a tűzről adjuk hozzá a datolyát, tegyük félre és áztassuk benne 5 percig. Öntsük le a vizet, csepegtessük le, majd tegyük a datolyát a mixerbe a kesudióval, növényi tejjel, vaníliával együtt. Turmixoljuk rövid ideig, és közben kaparjuk le az edény oldalára tapadó anyagot, majd folytassuk a keverést, míg egyenletesen síma lesz a massza.
Öntsük ki egy nagy tálba, keverjünk bele fél csésze kakaót, a cukrot, fahéjat és sót. A megmaradt fél csésze kakaót öntsük egy nagyobb átmérőjű, lapos tálra. A masszából szedegessünk ki 1-1 kávéskanálnyit, formázzuk golyóvá, hempergessük meg a kakaóban, majd a hüvelykujjunkkal nyomjuk lapos, gomb formájúra. Ragosgassuk a gombokat egy pergamenpapírral leterített tálcára, majd tegyük félre legalább 3-4 órára, míg megkeményedik.
Mexiki csokoldgombok
 
 
BANÁNFAGYLALT
Hozzávalók:20 szem kimagozott datolya, durvára aprítva
2 ek nyers méz
2 ek szűz kókuszolaj
1 tk vaníliakivonat
1/8 tk őrölt fahéj
4 csésze nagyon érett banán karikákra vágva
1/2 csésze natur földimogyoró, durvára darálva
2 tk kakaó
Elkészítés:A datolyát tegyük egy közepes méretű tálba, öntsük le langyos vízzel és áztassuk 10 percig. Öntsük le a vizet, de fogjuk fel és tegyük félre. A datolyát csepegtessük le.
A datolyát pürésítsük egy turmixgépben 3 - 4 evőkanálnyi áztatófolyadék hozzáadásával (a többit már kiönthetjük). Adjuk hozzá a mézet, olajat, vaníliát és fahéjat. Ha síma a massza, tegyük hozzá a banánt és folytassuk a turmixolást, de ne teljesen simára, kicsit maradjon darabos. Öntsük ki rozsdamentes tálba, keverjük hozzá a mogyorót és a kakaót. Takarjuk le és tegyük a fagyasztóba, közben néha kevergessük. 4 - 6 óra kell neki, míg csaknem teljesen szilárd lesz.
Tálalás előtt vegyük ki időben és szobahőmérsékleten lágyítsuk egy kicsit.
Bannfagylalt
 
CITROMOS CSEMEGE
Kb. 18 db
Savanykás citrom, dió, szezámmag és lágy, édes datolya találkozik ebben a csábító csemegében.
Hozzávalók:
1 csésze kimagozott, aprított datolya
1 csésze nyers dió
1 csésze szezámmag
1/4 csésze citromlé
2 tk frissen reszelt citromhéj
1/2 csésze nem édesített kókuszreszelék
Elkészítés:
Pakoljuk az összes hozzávalót, a kókuszreszelék kivételével egy turmixgépbe. Pulzálva (tehát nem folyamatosan járatva a gépet) keverjük, amíg teljesen összekeveredik. Kissé ragacsos lesz, ezért nedvesítsük meg a kezünket, majd vegyünk ki teáskanálnyi mennyiségeket, majd a két tenyerünk közt forgatva formázzuk őket szabályos gömbbé. Forgassuk bele a kókuszreszelékbe, majd tegyük a hűtőbe néhány órára fogyasztás előtt.
Citromos csemege


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése