2012. december 8., szombat

LEGYEN KARÁCSONY 2

ÚJABB RECEPTEK

TÉLI CSŐBENSŰLT ZÖLDÉSGEK FETA SAJTTAL ÉS BULGUR PILÁFFAL

10 adag

Hozzávalók:
30 dkg fehérrépa
30 dkg paszternák
30 dkg sárgarépa
30 dkg karfiol
18 dkg kelbimbó
12 dkg gyöngyhagyma
9 dkg olívaolaj vagy olvasztott vaj
1 ek só
fél tk bors
1 ek szárított kakukkfű
1 ek szárított szurokfű

40 dkg feta sajt összemorzsolva
12 dkg olívaolaj vagy olvasztott vaj
25 dk zsemlemorzsa, lehetőleg frissen darálva

Elkészítés:
1 A gyökérzöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk őket 4 cm-es darabokra.
2 A karfiolt szedjük apró rózsákra
3 A kelbimbókat vágjuk hosszában ketté
4 Egy nagy tálba dobva a zöldésgeket - a gyöngyhagymával együtt - adjuk hozzájuk az olajat és az összes fűszert, és jól keverjük, rázzuk össze, hogy a zöldségek teljesen olajosak legyenek.
5 Tegyük át egy 25x30 cm-es tepsibe, vagy egyéb megfelelő méretű sütőedénybe.
6 Süssük 200 fokon, amíg a zöldségek egyhe pírt kapnak es megpuhulnak, közben alkalmanként keverjük át, hogy egyenletesen barnuljanak.
7 Ha megsűlt, vegyük ki és szórjuk meg a fetasajttal.
8 Keverjük össze a morzsát az olajjal vagy vajjal, míg teljesen sima lesz.
9 Szép egyenletesen terítsük el a zöldség tetején az olajos morzsát.
10 tegyük vissza a sütőbe és süssük tovább, míg a teteje megbarnul.
11 Tálaljuk bulgur piláffal.

BULGUR PILÁF

Hozzávalók:
3 dkg növényi olaj vagy vaj
12 dkg hagyma, finomra vágva
25 dkg durvább bulgur
1 tk reszelt citromhéj
7,5 dl forró zöldséglé
só, bors izlés szerint
4 ek snidling, finomra aprítva

Elkészítés:
1 Hevítsük fel a zsiradékot egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és lassan pároljuk, míg puha lesz, de anélkül, hogy megbarnulna
2 Tegyük bele a bulgurt, és folytonosan keverve pirítsuk meg egy kissé, körülbelül egy percig
3 Keverjük hozzá a citromhéjat
4 Öntsük rá a forró zöldséglevet. Ízesítsük sóval és borssal.
5 Főzzük lefedve lassú tűzön (kb 175 fokon) , míg a bulgur megpuhul. Ez nagyjából 20 perc lesz. Ügyeljünk, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön.
6 Levéve a fedőt lazítsuk fel egy villával és szórjuk rá a snidlinget.

Téli csőbensűlt zöldésg bulgur piláffal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése