2012. december 8., szombat

LEGYEN KARÁCSONY

RECEPTEK AZ ÜNNEPRE
Legyen Karácsony az idén is. Milyen legyen? Amilyennek szeretnénk, amilyennek elképzeljük, hisszük, mialatt most, ádvent idején várunk rá. Derűs, boldog, nyugodt és pihentető – tartson sokáig, hogy érezzük, nem is akar elmúlni, s talán nem is múlik el.
A kívánságokra még lesz időnk, addig azonban készüljünk. Kívánjuk rögtön azt, hogy ez a készülődés is legyen ugyanolyan békés, lassú, és hosszú, mint majd maga a Karácsony lesz. Ne fáradjunk el benne, nehogy arról szóljon majd az ünnep, hogy valahogy próbáljuk kipihenni magunkat – és lehet, hogy nem sikerül, mert több lesz a kötölező tennivaló, mint egy átlagos hétköznapon.
Ne legyen. A Karácsony másról szól, de most nem elemezzük, hogy miről. Miről nem szól? Sokmindenről. Például nem az evésről szól – de azért az ünnepi finomságok elmaradhatatlanok ilyenkor. Ez jó is így, a derűhöz és a békéhez egy barátságos légkörben elköltött ízletes ebéd vagy vacsora nagyban hozzájárul. Aki nem hiszi, próbálja ki és /vagy nézze meg a Babette lakomája  (Babette’s Feast) című filmet.
Babette hirtelen szerencséjének köszönhető egész (pénzbeni) vagyonát fektette be egy örök Karácsonyt teremtő pazar vacsorába.  Bárcsak tehetné ezt mindenki, aki az idén velünk ünnepel – de talán hirtelen jött nyeremény nélkül is lehet a Karácsony boldogító és hosszú.
Recepteket ajánlunk tehát mostantól, több folytatásban – olyanokat, amelyekhez senkinek sem kell erején felül költekeznie, miközben mégsem kell lemondania az élvezetről. Így télvíz idején – most aztán igazi tél van, 2012 decemberében – megbocsájtható, ha kicsit lazítunk, és nem minden receptünk elégíti ki a az összes követelményt, amit az egészség támasztana. Legyünk egy kicsit liberálisabbak, ebben a hidegben úgyis több fűtőanyagra van szükségünk. No, de azért ahol csak lehet, használjuk az egészségesebb alapanyagot, ha mondjuk a recept cukrot említ és van lehetőségünk a fínomított répacukor helyett valami barátságosabbat használni, tegyük azt. A kis lazítás nem azt jelenti, hogy teljesen feladjuk a fegyelmet, ami a tudatos, egészséges táplálkozáshoz szükséges.
Kezdjük néhány régi recepttel, süteményekkel, amelyek olajos magokra épülnek. Tessék bogarászni a kézírást, azt hiszem, ez már önmagában is élvezet. Róza néni magának jegyezte le  ezeket a recepteket, nem szakácskönyvet készült írni, így azok szűkszavúak, beérik azzal, hogy az emlékezet támaszai legyenek. Azt hiszem azonban, hogy így is érthető lesz minden.
Karcsonyi receptek

Karcsonyi receptek0001
Karcsonyi receptek0002
Karcsonyi receptek0003

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése