RECEPTEK AZ ÜNNEPRE
Legyen Karácsony az idén is. Milyen legyen? Amilyennek szeretnénk, amilyennek elképzeljük, hisszük, mialatt most, ádvent idején várunk rá. Derűs, boldog, nyugodt és pihentető – tartson sokáig, hogy érezzük, nem is akar elmúlni, s talán nem is múlik el.
A kívánságokra még lesz időnk, addig azonban készüljünk. Kívánjuk rögtön azt, hogy ez a készülődés is legyen ugyanolyan békés, lassú, és hosszú, mint majd maga a Karácsony lesz. Ne fáradjunk el benne, nehogy arról szóljon majd az ünnep, hogy valahogy próbáljuk kipihenni magunkat – és lehet, hogy nem sikerül, mert több lesz a kötölező tennivaló, mint egy átlagos hétköznapon.
Ne legyen. A Karácsony másról szól, de most nem elemezzük, hogy miről. Miről nem szól? Sokmindenről. Például nem az evésről szól – de azért az ünnepi finomságok elmaradhatatlanok ilyenkor. Ez jó is így, a derűhöz és a békéhez egy barátságos légkörben elköltött ízletes ebéd vagy vacsora nagyban hozzájárul. Aki nem hiszi, próbálja ki és /vagy nézze meg a Babette lakomája (Babette’s Feast) című filmet.
Babette hirtelen szerencséjének köszönhető egész (pénzbeni) vagyonát fektette be egy örök Karácsonyt teremtő pazar vacsorába. Bárcsak tehetné ezt mindenki, aki az idén velünk ünnepel – de talán hirtelen jött nyeremény nélkül is lehet a Karácsony boldogító és hosszú.
Recepteket ajánlunk tehát mostantól, több folytatásban – olyanokat, amelyekhez senkinek sem kell erején felül költekeznie, miközben mégsem kell lemondania az élvezetről. Így télvíz idején – most aztán igazi tél van, 2012 decemberében – megbocsájtható, ha kicsit lazítunk, és nem minden receptünk elégíti ki a az összes követelményt, amit az egészség támasztana. Legyünk egy kicsit liberálisabbak, ebben a hidegben úgyis több fűtőanyagra van szükségünk. No, de azért ahol csak lehet, használjuk az egészségesebb alapanyagot, ha mondjuk a recept cukrot említ és van lehetőségünk a fínomított répacukor helyett valami barátságosabbat használni, tegyük azt. A kis lazítás nem azt jelenti, hogy teljesen feladjuk a fegyelmet, ami a tudatos, egészséges táplálkozáshoz szükséges.
Kezdjük néhány régi recepttel, süteményekkel, amelyek olajos magokra épülnek. Tessék bogarászni a kézírást, azt hiszem, ez már önmagában is élvezet. Róza néni magának jegyezte le ezeket a recepteket, nem szakácskönyvet készült írni, így azok szűkszavúak, beérik azzal, hogy az emlékezet támaszai legyenek. Azt hiszem azonban, hogy így is érthető lesz minden.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése