2012. december 15., szombat

LEGYEN KARÁCSONY 5




PEZSGŐS ZELLERSZELETEK

4 adag

Hozzávalók:
1 nagy fej zeller, vagy több kicsi
1 tojás
10 dkg liszt
2 dl pezsgő
kevés víz
tengeri só

Elkészítés:
A zellert megtisztítás után szeletejük fel kb. 1 cm vastagra. Meleg (de nem forró) vízbe dobva lassan gyönygöztetve főzzük, amíg csaknem teljesen puha lesz.
A lisztbe üssük bele a tojást, sózzuk meg, és keverjük össze. Öntsük fel a pezsgővel, ha szükséges, még tehetünk hozzá egy kis vizet is. Jó sűrű palacsintatésztát kell kevernünk, amelyet állni hagyunk, amíg a szellerszeletek elkészülnek.
Ha a zeller elég puha, egy szűrőkanállal vegyük ki a vízből, csepegtessük le, majd szárítsuk le a nedvességet egy tiszta konyharuhával, vagy papírtörlővel. Ezután egy serpenyőben hevítsünk bőséges mennyiségű olajat. A zellerszeleteket mártsuk a tésztába, majd süssük ki őket az olajban szép világosbarnára. Kiszedés után tegyük papírtörlőre, ami a felesleges olajat elszívja.

Természetesen más zöldségeket, például kelbimbót is elkészíthetünk hasonló módon - fergetegesen finom.

Az alaprecept Vízvári Mariska szakácskönyvéből származik és eredetileg bort ír elő pezsgő helyett, sőt, egy pici rumot is javasol a tésztához tenni. Úgy is finom, de a pezsgő különösen konnyűvé és ízessé teszi a tésztát.



GYÖKERES MÁRTÁS

4 adag

Hozzávalók:
4-5 ek olaj
1 fej hagyma, apróra vágva
1 nagy sárgarépa, vagy két közepes, vékonyra karikázva
1 szép szál petrezselyemgyökér, vékonyra karikázva
fél zöldpaprika, erős, apróra vágva
fél tk kurkuma
4 ek liszt
2 ek citromlé
1 ek mustár
tengeri só
kevés fehér bors
petrezselyem, vagy zeller zöldje felaprítva

Elkészítés:
Az olajat közepes tűzön hevítsük fel egy magasabb falú serpenyőben, majd dobjuk bele a hagymát és a zöldpaprikát. Egy-két perc múlva mehet hozzá a sárgarépa és a petrezselyem. Pirítsuk az egészet további két percig. Szórjuk rá a lisztet és a kurkumát és engedjük fel meleg vízzel, jól keverjük össze. Sózzuk meg, majd lefedve pároljuk szép lassan, míg a répák meg puhulnak, de csak annyira, hogy még egy kicsit roppanósak maradjanak. Közben időnként keverjük meg. Tegyük bele a citromlevet, a mustárt, a borsot és a petrezselyem (vagy zeller) zöldjét. Vegyük le a tűzről, de hagyjuk lefedve még legalább 10 percig




Elöl a mártás, jobboldalt a zeller, felül pedig kelbímbó. Változatos ízek, erősek és áthatóak - aki eddig azt képzelte, hogy a zöldségeknek csak az a sápadt íze képzelhetó el, amit a párolt zöldségek sajátja, az be fogja látni súlyos tévedését, ha elkészíti ezeket a tipikusan téli és elegánsan szervírozható ételeket. 

LASAGNA KARAMELLIZÁLT HAGYMÁVAL

4 adag


Hozzávalók:
250 g lasagna tészta, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből
A hagymás töltelékhez:
- 3 ek olivaolaj
- 3 nagy, édeskésebb fajta hagyma, vékonyra felszeletelve
- 4 db közepes méretű csiperkegomba kockázva
- fél csésze vörösbor
- frissen őrölt bors
- 1 tk só
A spenótos töltelékhez:
- 4 csésze spenót
- 2 csésze ricotta, sovány
- fél csésze friss bazsalikom, aprítva
- fél tk só
A fehér mártáshoz a tetejére:
- 2 ek olívaolaj
- 3 ek sima liszt
- 2 csésze sovány tej
- fél tk só
- 60 g gorgonzola sajt, szétmorzsolva
- 1/3 csésze darált dió
-  negyed csésze friss bazsalikom, aprítva

Elkészítés:
Egy nagy fazékban forraljunk vizet. Fözzük meg a tésztát, de nem egészen puhára, két perccel hamarabb ve-gyük ki, mint az utasítás előírja. Csöpogtessük le, majd tegyük vissza a fazékba és öntsük fel hideg vízzel.
1. Míg a tészta fő, kezdjük el a hagymás tölteléket. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben 3 kanál olívaolajat, közepes hőfokon. Tegyük bele a hagymát és gyakori kevergetés közben pároljuk lassan, míg aranybarna lesz és nagyon puha. Ez nagyjából 25 perc. ha közben le akarna kapni, ontsünk alá egy kis vizet. Adjuk hozzá a gombát és pároljok még további 3 percig. Most mehet bele a bor és a só, amivel addig főzzük, míg a ned-vesség elpárolog, tehát újabb 2 - 3 percig. Vegyük le a tűzről és borsozzuk.
2. A spenótot, rikottát, bazsalikomot és a fél tk sót dobjuk a turmixgépbe és aprítsuk, míg krémes lesz.
3. A mártáshoz hevítsünk olajat egy közepes méretű, magas falú serpenyőben, közepes hőfokon. Tegyük bele a lisztet és pirítsuk egy fél percig. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet és a fél tk sót és forraljuk fel, folyton keverve. Főzzük egy percig tovább, folytatva a keverést, hogy besűrűsödjön. Dobjuk bele a gorgonzólát, és gyengéden keverjük át, míg megolvad. vegyük le a tűzről. A mártás még tovább fog sűrűsödni állás közben.

Melegítsük elős a sütőt 200 fokra és olajozzunk ki egy tepsit. Csepegtessük le a tésztát és rakjuk a darbokat egy tiszta konyharuhára, ami elszívja a maradék nedvességet. A tepsi aljába tegyük a fehér mártás felét,  majd erre egy réteg tésztát. Kenjük rá a spenótos töltelék felét, és  a hagymás töltelék harmadát,  amire egyenletesen rákenünk egy fél csésze fehér szószt. Ismét tészta, majd a maradék spenótos töltelék és a maradék hagyma fele és a maradék fehér szósz fele.  Végül egy harmadik réteg tészta, aminek a tetjére jön a maradék hagyma és a maradék fehér mártás. Szórjuk meg a dióval és a bazsalikommal. Süssük kb. 30 percig. A sütőből kivéve 5 - 10 perc múlva tálaljuk. 



POLENTA TORTA

6 adag

Hozzávalók:
20 dkg polenta (azaz kukoricadara)
10 kg darált dió
10 dkg darált mák
méz vagy cukor, izlés szerint
néhány kanál baracklekvár
2 tojás fehérje, kemény habbá verve és porcukorral édesítve (a sárgáját is beletehetjük a tésztába, nélküle is finom, ha benne van, talán még finomabb)

Elkészítés:
1 liter vízben tegyük fel főni a darát. Addig főzzük, míg magába szívja a vizet, síma, krésmes lesz és elválik az edény falától. Természetesen közben szorgalmasan kevergetni kell.
Ha megfőtt a daránk (ami most már puliszka) felezzük meg. Az egyik felébe keverjük a mákot és egy kevés mézet vagy cukrot (nem kell sok, hiszen a kukorica maga is édeskés) a másik felébe pedig a diót ugyanígy. A tojássárgáját is bele-keverhetjük, és természetesen semmi akadálya annak, hogy tovább dúsítsuk szárított gyümölccsel, citromhéjjal - vagy amit gondolunk.
Vajazzunk ki egy tortaformát és szórjuk be morzsával. Terítsük szét az alján az egyik keverékünket és kenjük meg le-kvárral. A tetejére jöhet a másik keverék és még egy réteg lekvár, arra pedig a tojásfehérje. 
Csupán annyi sütési időre van szükség, amíg a tojásfehérje kicsit megpirul, hiszen a kukoricánk már megfőtt. Ez 10 perc-nél nem több.
Ez a torta melegen is finom, amolyan grízpapis karaktere van, de úgy csak lapátolni lehet. Ha szeletelni akarjuk, meg kell várni, amíg kihűl. 
Ha a sütőből való kivétel után lefedjük egy felfordított edénnyel, akkor a felszálló gőz az edény alatt fog lecsapódni, és a tojásfehérjén is apró csillogó harmatcseppek fognak megjelenni a kihűlés után. Ettől olyan lesz, mint a hó - szóval igazi téli hangulatot fog sugározni. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése